Nadbytečná konzumace cukru je problémem, který sužuje naši civilizaci. Je potřeba tento krystalický prášek omezit a minimalizovat jeho konzumaci na. Ne každý se však dokáže okamžitě vzdát sladké chuti, kterou člověk tolik miluje. Je proto dobré alespoň ze začátku používat vhodná sladidla, která tu příjemnou chuť nahrazují. Zapomeňte však na různá umělá sladidla, ta nejsou řešením. Málokterá jsou zdraví prospěšná, je tomu spíše naopak.
Xylitol https://www.nakliceno.cz/xylitol/ je výbornou u alternativou. Jedná se totiž nikoliv o umělý produkt, nýbrž o zcela přírodní produkt, který byl získán z kůry nám všem známé břízy. Jeho sladivost je dána alkoholickými skupinami, nikoliv sacharózou. Nemusíte se tedy bát ani obrovských výkyvů krevního cukru. Je to alternativa, kterou mohou využít i diabetici. Oproti též přírodní stévii u xylitolu oceníte jeho chuť, která je neurčitá a méně výrazná. Stévie je sice také skvělá, ale mnoho lidí nesnese její specifickou chuť.
Důvody, proč si do kuchyně pořídit xylitol
- Vhodný i pro malé děti, které jej dokážou bez potíží strávit
- Obsahuje o čtyřicet procent méně kalorií než cukr, který běžně používáte
- Vhodný i pro osoby, které jsou na redukční dietě
- Sladivost obdobná jako u cukru, použití je tedy jednoduché a intuitivní
- Čistě přírodní produkty, nic umělého ani nepřirozeného
- Vhodný i na pečení sladkých dezertů a buchet
Pečení bude i nadále radost
Xylitol je nejvíce používán právě na pečení. Dá se s ním samozřejmě i osladit čaj nebo káva, avšak pečení je mnohem častější. S umělými sladidly je často ta potíž, že nenahrazují cukr. Cukr totiž mnohdy tvoří nikoliv jen sladivou, ale také hmotnostní složku. V tom má březový cukr skvělou výhodu, jedná se totiž o prášek, který má zhruba stejný objem jako klasický krystal. Proto s ním můžete péct úplně stejně, jak jste byli do teď zvyklí.